Забележителности в района на гр.Кърджали

Регионален исторически музей - Кърджали

Регионалният исторически музей Кърджали притежава богата колекция от образци на култова пластика, нумизматика, керамика,накити, средновековни и възрожденски икони, традиционно облекло и други. Намира се близо до центъра на град Кърджали. Музеят разполага с три големи Отдела: Етнология, Археология и Минералогия. Етнографската експозиция отразява различни занаяти в местността по онова време и най-вече отглеждането на тютюн. Археологическата експозиция представя различни образци от ранния неолит до средновековието. Показани са и полускъпоценни, скъпоценни камъни, рудни и нерудни материали, минерали и други.Археологически комплекс “Перперикон”

Разположен е на доминиращ връх край с. Горна крепост, на около 20 км северно от гр. Кърджали. Сред местното население местността е известна като Джин тепеси (Планината на духовете). Обектът е разположен на площ от около 17000 кв.м. Най-ранните следи от човешка дейност са от края на IV-то хилядолетие пр. н.е., когато хората започват да почитат и носят дарове на Скалата. След продължително затишие, през късната бронзова епоха започва оформянето на култов комплекс, чието сътворение и наслагване продължава с векове. Целият хълм е прошарен от човешко присъствие.Каменна сватба

Каменната сватба е изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 m. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години. През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море. В резултат на чести вулкански взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”. От съдържанието на различни минерали в тях скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен.Каменните гъби – с. Бели пласт

Скалните образувания се намират източно от с. Бели пласт, при самия път, свързващ Кърджали с Хасково. Представляват хармонични скални късове с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. Височината на пънчетата и ширината на гуглите е до 2,5 м. Изваяни са в риолитови вулкани туфи. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена.Средновековният манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча (Продром)"

Малко са градовете в България, които притежават реставриран манастирски комплекс. Средновековният манастирски комплекс “Свети Йоан Продром” е основан през 6 – 8 век. В началото на 9 в. е имало изграден укрепен манастир на мястото на малка църква, приела мощите на църковен деец. Той е бил средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос и е с типично атонски стил. Забележителното в този комплекс са трите храма и двете гробници.